Aladdin Sane Self-portrait

A few years ago (2016 to be exact) I did this makeup look for a costume party. Inspired by the great David Bowie and his iconic Aladdin Sane cover, I decided to show up at the Space and Aliens costume party as the greatest spaceman of them all.

It was crooked like heck, but I loved it and by the end of the night I was so drunk I thought I was the bomb (I was, tbh, but that’s a story for another time).

So after a while, I decided to do a proper makeup look and shoot inspired by the Aladdin Sane cover. In full honesty, Bowie has remained an inspiration to me for so many years. His music and everchanging style made him someone I look up to as an artist. I even have a line of “Heroes” tattooed on my ribs. So, I would pay tribute to his creative genius in any way possible.

The most important thing for this self-portrait is, of course the makeup. So we begin with a bare face (well prepped with skincare, because this will be heavy makeup).

The makeup itself took about 45 minutes, because man, I do not have a steady hand. The lines needed to be as straight as possible, so that I would have less work in Photoshop. I used a combination of red and golden eyeshadow for the red part of the bolt, a blue eye pencil and metallic blue eyeliner for the blue part and just jet black eyeliner for the black part. The base was just my usual foundation and then I went over the whole face with a pink blush and contoured with a plum blush to get the magenta-like skin effect. The eyes needed to be a bit more plum/pink like, so I went in with eyeshadow there to give them more definition. I planned on blocking my brows…however, I realized that the glue stick I use for brow blocking had dried out. So, no blocked brows it is. As for the hair, I am red anyway (my roots were showing) so I just teased it up and slicked it back a bit.

I thought that the photo setup would be pretty easy, and well, I wasn’t wrong. Natural light, balanced by a studio light, and used the ring light for a bit of fill, to make the colours pop. Camera on tripot, exactly in front of me. I shot with the Nikon D750 and the 50mm lens, because that’s my most comfortable setup to take self-portraits with. Since it was just a headshot, I used the white wall, instead of mounting a background as well.

Do not mind the vacuum cleaner please 🙂

The finished product required some retouching (my lined were not that straight), but I really loved the final result. It was exactly what I hoped to accomplish. And here they are. Hope you like them!

Пред неколку години (во 2016та), се маскирав вака за еден роденден. Инспирирана од големиот Дејвид Боуви и неговиот легендарен Аладин Сејн омот, решив да се појавам на таа интергалактичка забава како најголемиот космонаут од сите.

Целиот изглед беше комплетно изместен, ама многу ми се допаѓаше, а и до крајот на вечерта сите бевме искривени што мислев дека изгледам топ (и изгледав, ама тоа е приказна за друг пат).

Па така, по некое време, решив да го рекреирам истиот изглед како што треба, но овој пат и со неколку автопортрети. Најискрено Боуви ми бил и ми е инспирација со години. Неговата музика и секогаш интересен стул ми го имаат направено да ми е еден од ретките идоли. Дури имам и стих од неговата песна „Херои“ истетовирано на градниот кош. Така што сакам да оддадам почит на неговиот креативен гениј на секој можен начин.

Најважното нешто за овој автпортрет е шминката, така што секако почнав од таму. Почнав со чисто лице (и сите можни чекори за да ја заштитам кожата бидејќи ќе има многу шминка).

Самото шминкање ми одзеде околу 45 минути, бидејќи реално, немам многу стабилна рака, а овие линии требаше да бидат што е можно поправи за да немам потоа многу работа во Photoshop. Употребив микс од црвена и златна сенка за молњата, сино моливче за очи и син металик туш за синиот дел, како и црн туш за очи за црната линија. Основата на лицето ми беше мојата стандардна пудра и розев руж низ целото лице, појачан со слива-боја руж како контура за да ја добијам розеникавата нијанса на кожа. И за очите требаше малку розева нијанса, па ги поминав со сенка и нив. Планирав да си ги избришам веѓите, но лепакот со кој го правам тоа ми беше исушен, па така останав со моите стандардни веѓи. Што се однесува до косата, бидејќи секако сум црвена (иако ми е излезен коренот), само ја истапирав и зачешлав наназад.

Мислев дека местењето на светлото ќе ми оди лесно, и не бев грешка. Природно светло, избалансирано со еден рефлекрор од другата страна и додадов и ring light за да пополни малку сенки и да даде акцент на шминката. Апаратот на сталак, поставен веднаш пред мене. Фоткав со Nikon D750 и 50mm објектив- бидејќи тоа ми е најудобниот сетап кој го имам за автопортрети. Бидејќи фоткав само биста, го искористив ѕидот како позадина, наместо да ставам целосно платно.

Крајниот произвот беше малку ретуширан (сепак линиите не ми беа многу прави), но навистина ми се допадна како излезе. Токму тоа што сакав да направам. И еве ги фотките. Се надевам ќе ви се допаднат.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: